Τρίτη 1 Ιουνίου 2010
ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ - ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΓΩΓΗ
Τετάρτη 19 Μαΐου 2010
ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ
Χρωστάει ή δεν χρωστάει ο άνθρωπος, είναι δικό του πρόβλημα. Το δικό μας πρόβλημα είναι το τι έχουν κάνει οι αρμόδιοι, στην περίπτωση που πραγματικά χρωστάει. Παρέλασαν από την τηλεόραση διάφοροι «τύποι», που βαρύγδουπα λόγω «γνώσεων» (ο ένας, μάλιστα, εξαιρετικά βαρύγδουπος) ισχυριζόντουσαν εμετικά ότι ο κ. Βοσκόπουλος έχει προσφύγει στην φορολογική δικαιοσύνη και μάλιστα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ότι έχει δικαίωμα να προσφύγει και στα … Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και συνεπώς πρέπει να αναμένουμε την εξέλιξη της υπόθεσης πριν το Δημόσιο πάρει τα κατάλληλα μέτρα για την είσπραξη του ποσού που πιθανότατα οφείλει ο κ. Βοσκόπουλος. Ένας, λοιπόν, από τους βαρύγδουπους τύπους, ο πλέον βαρύγδουπος, που έχει και τίτλο (κάτι σαν πρόεδρος ή γραμματέας ή κάτι τέτοιο μιας ένωσης φοροτεχνικών ή κάτι τέτοιο), επέμενε, ως βαθύς γνώστης, ότι υπάρχουν τα επόμενα στάδια εκδίκασης στο ΣτΕ και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και συνεπώς η υπόθεση δεν έχει τελειώσει και έτσι το Δημόσιο καλώς δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για την είσπραξη.
Οι τύποι, λοιπόν, αυτοί, όχι απλώς γνωρίζουν αλλά γνωρίζουν άριστα ότι η αναιρετική διαδικασία στο ΣτΕ δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση των αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου. Απαγορεύεται, μάλιστα, με ειδική διάταξη του σχετικού νόμου, η εκδίκαση αιτήσεων αναστολής των αποφάσεων των Διοικητικών Εφετείων που αφορούν φορολογικές υποθέσεις. Δηλαδή το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν δικάζει σε καμία περίπτωση αιτήσεις αναστολής για φορολογικές υποθέσεις και συνεπώς οι αποφάσεις των Διοικητικών Εφετείων (τελεσίδικες) είναι και εκτελεστές. Και αφού περιφέρουν την "παντογνωσία" τους στα κανάλια, καλόν είναι να δέχονται και την κριτική.
Έτσι, αντί αυτοί οι βαρύγδουποι τύποι να παραπλανούν τους θεατές των διάφορων εκπομπών, θα έπρεπε να πουν τα πράγματα με το όνομά τους και να επιρρίψουν τις ευθύνες στους υπάλληλους εκείνους που δεν έκαναν την δουλειά τους, μετά την έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων (του Διοικητικού Εφετείου). Και η δουλειά των υπαλλήλων ήταν εξαιρετικά απλή: κατασχέσεις – πλειστηριασμοί και υποβολή αίτησης (-εων) στον αρμόδιο Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικών διώξεων (πλημμεληματικής ή/και κακουργηματικής μορφής – ανάλογα με τον λόγο ύπαρξης των οφειλών).
Όλα τα άλλα που αναφέρουν οι βαρύγδουποι τύποι είναι αβανταδόρικα υπέρ του κ. Βοσκόπουλου, τον οποίο κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει για τα χρέη του στην εφορία. Δικαίωμά του, και μάλιστα αναφαίρετο, είναι να διαθέτει όπως αυτός θέλει τη ζωή του. Αλλά και δικαίωμα της Πολιτείας είναι να ενεργεί όπως και όταν ο νόμος ορίζει και όχι κάποτε και εάν.
Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010
ΜΙΚΡΟΙ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ Ή ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ;
Το ερώτημα είναι ρητορικό, αφού οποιοδήποτε από τα δύο και αν είναι η επερχόμενη καταστροφή είναι βέβαιη με μαθηματική ακρίβεια.
Το θέμα για το περίφημο «πόθεν έσχες» στις τραπεζικές καταθέσεις. Προσέξτε μεγαλοσύνη, έτσι όπως εξελίχθηκε το ζήτημα:
«Όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία αλλά και κάθε είδους δαπάνες θα κληθούν να δηλώσουν στην Εφορία οι φορολογούμενοι μέσω μιας νέας, ευρείας, φορολογικής δήλωσης. Τραπεζικές καταθέσεις, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, μερίσματα ακόμα και συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες αλλά και ακίνητα, πισίνες και αυτοκίνητα εξετάζεται να γράφονται από τους φορολογούμενους στο νέο έντυπο φορολογικής δήλωσης. Η αναμόρφωση του εντύπου της φορολογικής δήλωσης αποτελεί ήδη αντικείμενο επεξεργασίας στην Καραγιώργη Σερβίας υπό την εποπτεία του αρμόδιου υφυπουργού Φ. Σαχινίδη.» (εφημερίδες 12.11.2009).
Έτσι, λοιπόν, οι ανεγκέφαλοι ή συνένοχοι μάγοι της οικονομίας και της κυβέρνησης γενικότερα, ενημέρωσαν όλο τον κόσμο για τις προθέσεις ή τις σκέψεις τους. Βεβαίως και ουσιαστικά, η ενημέρωση δεν αφορούσε «όλο τον κόσμο», αφού η στόχευσή της αφορούσε μόνο όσους διέθεταν μεγάλες καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ενόψει του ότι οι μικροκαταθέτες ουδόλως στεναχωρούνται εάν οι μικροκαταθέσεις τους μπουν στο μικροσκόπιο της εφορίας.
Τι ακολούθησε;
«Η αβεβαιότητα την οποία προκάλεσαν οι δηλώσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος ότι οι μεγάλες καταθέσεις θα τεθούν στο στόχαστρο της Εφορίας οδηγεί σε διαρροή κεφαλαίων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό. Το φαινόμενο εμφανίστηκε λίγο μετά τις εκλογές, όταν υπήρξε έντονη φημολογία ότι θα φορολογηθούν οι καταθέσεις. Σύμφωνα με στελέχη του private banking μεγάλων ελληνικών τραπεζών, τον τελευταίο καιρό έχει ενταθεί το φαινόμενο οι καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματά τους από τραπεζικούς λογαριασμούς. Μέρος των κεφαλαίων αυτών οδηγούνται στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα σε προορισμούς όπως η Κύπρος, η Ελβετία και η Βρετανία. Ένα μικρότερο μέρος τοποθετείται ακόμη και σε τραπεζικές θυρίδες και παραμένει «παρκαρισμένο» ώσπου να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση τον προσεχή Φεβρουάριο. Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αυξηθεί η ζήτηση για θυρίδες, σε σημείο που σε πολλά τραπεζικά καταστήματα δεν υπάρχει διαθέσιμη θυρίδα. Πρέπει να σημειωθεί ότι πέρυσι τέτοια εποχή, όταν μεγάλες διεθνείς τράπεζες, όπως η Citibank, η Royal Βank of Scοtland και η UΒS, κλυδωνίζονταν εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης, πολλοί μεγαλοκαταθέτες και πελάτες του private banking, έλληνες αλλά και ξένοι, μετέφεραν τα χρήματά τους σε ελληνικές τράπεζες, οι οποίες παρείχαν ασφάλεια, καθώς δεν είχαν εκτεθεί σε «τοξικά» επενδυτικά προϊόντα. Επιπλέον, προσέφεραν υψηλότερες αποδόσεις. Σήμερα η τάση αυτή έχει αντιστραφεί.»
ή αλλού
«Κεφάλαια άνω των 4 δισ. ευρώ έχουν φύγει από τις ελληνικές τράπεζες προς...το εξωτερικό -σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”- μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για επέκταση του “πόθεν έσχες” και στις καταθέσεις. Η φυγή αυτή προκάλεσε πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο με τη σειρά του δημιούργησε ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών για άντληση κεφαλαίων. Αποτέλεσμα; Η αύξηση του επιτοκίου στις προθεσμιακές καταθέσεις, που σε ορισμένες ιδιωτικές τράπεζες προσέγγισε το 3%.» (εφημερίδες 20.12.2009).
Με τον τρόπο αυτόν καθοδηγήθηκαν αυτοί που διαθέτουν μεγάλες, τεράστιες καταθέσεις να τις εξαφανίσουν, αφού σε όλους είναι γνωστό ότι κανένας φορολογικός νόμος δεν έχει δυνατότητα να τους υποχρεώσει να αναφέρουν τι καταθέσεις είχαν πριν την έναρξη ισχύος του, αλλά μόνο τις καταθέσεις που βρίσκονται στους λογαριασμούς τους κατά τον χρόνο δημοσίευσής του.
Οι άνθρωποι που ανέλαβαν τις τύχες αυτής της χώρας στα χέρια τους, πρώτα έπρεπε να συντάξουν τον νόμο, μετά να τον ψηφίσουν με άμεση (αυθημερόν) δημοσίευσή του στην εφημερίδα της κυβέρνησης και μετά να το ανακοινώσουν στον λαό. Τι φοβήθηκαν; Μήπως η μεγάλη μάζα του λαού (μικροκαταθέτες) στεναχωρηθεί από τον αιφνιδιασμό; Όχι, βεβαίως. Απλά, ενημέρωση προς κάθε ενδιαφερόμενο έγινε. Και ο ενδιαφερόμενος μόνο ο μικροκαταθέτης δεν είναι.
Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Μετά τη φυγή δισεκατομμυρίων ευρώ, έγινε το θαύμα: «Οι τραπεζικές καταθέσεις δεν θα περιλαμβάνονται στο «πόθεν έσχες», ανέφερε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, αρμόδιος για φορολογικά θέματα, Δημήτρης Γεωργακόπουλος.» (εφημερίδες 07.01.2010).
Αλήθεια και γιατί να περιλαμβάνονται πλέον; Για να ελέγξουμε την κυρία Μαρία που έχει καταθέσεις 5.000 € ή τον κύριο Αλέκο, που οι καταθέσεις του φθάνουν στο δυσθεώρητο ύψος των 20.000 €; Σε δουλειά να βρισκόμαστε;
Τώρα, για το εάν η κυβέρνηση αποτελείται από μικρούς ανεγκέφαλους ή από μεγάλους συνένοχους, δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά. Φαντάζομαι πως ούτε εσείς.